Mit igyál? - Trieszti Turista

Mit igyál?

Kávét!!

Trieszt a kávé fővárosa, vétek lenne kihagyni a helyi márkákat: az Illy, az Antica Tostatura Triestina, a Hausbrandt, az Excelsior mind a városban készülnek.

Kávézáshoz viszont kicsit át kell szerkesztened a szótárad, ha azt akarod kapni, amire vágysz:

  • ha cappuccino -t szeretnél, akkor mondd inkább, hogy caffè latte, vagy cappuccino grande.
  • presszó helyett használd az ” un nero” kifejezést
  • koffeinmentes helyett mondd ” un deca”
  • az espresso macchiato helyett ” un capo „. Ha pedig igazán helyi életérzésre vágysz, akkor kérd üvegpohárba : „un capo in b” , hiszen a kávét ide szállító hajósok is így itták évszázadokig, mivel a hajón könnyen letörik a csésze füle!
  • jeges kávé: Affogato – azaz kávé egy gombóc fagyival.
  • Ha valami igazán ütősre vágysz, próbáld ki a Caffè corretto-t! A recept a következő: egy adag eszpresszóhoz önts egy kis grappa-t, esetleg sambuca-t (ánizslikőr) vagy brandyt!

Koccintáshoz

Spritzek:

Bár nem kell mindenképpen alkoholt inni, de valahogy Triesztben elég sokszor úgy alakul, hogy egy ilyen ital keveredik az ember kezébe. És ez gyakran megesik másokkal is, nemcsak velem, hiszen akármerre sétálok, télen-nyáron, reggel-este ott vannak ezek a guszta italok mindenfelé a városban. Viszont részeg embert szinte sosem látni,  ki érti ezt? A kihagyhatatlan italok tehát az Aperol Spritz, a kicsit pirosabb tesója a Campari Spritz, a bodzaszörpösöknek az Hugo Spritz (H nélkül), és természetesen a Prosecco. Salute!

Borok:

Kóstoljátok meg a helyi borokat!

A helyi borvidék, a Collio egyik őshonos friuli szőlőfajtája a Tocai Friulano, amiből fincsi fehérbort készítenek. A bor neve hosszú és bonyolult pereskedést okozott a magyarok és a helyi bortermelők között, végül az Európai Bíróság 2005-ben megerősítette az 1993-ban már rögzített tilalmat, amely 2007. március 31. után tiltja a „Tocai” név használatát az olasz borok esetében. A finom Friulano-t Triesztben és tartományunk minden autentikus tavernájában megkóstolhatjátok, de nekem az egyik kedvenc helyem a „Cemut?”, ami friulano nyelven azt jelenti: „Come stai?”

A helyi fehérborok közé tartozik még a Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Malvasia, Vitovska, Picolit és Ramandolo, de kóstoljátok meg a vörösborokat is: Refosco dal peduncolo rosso-t, Schioppettino-t vagy a Pignolo-t.